 Szép kivitelű, (vastag) rozsdamentes anyagból készült a Behr cég halfüstölő készüléke. Méretei: 44 x 28 x 14 cm. A füstölő 2 db denaturált szesszel működő égőfejjel üzemeltethető. Ezek természetesen tartozékai a készüléknek. Anyaga rozsdamentes saválló acél, ami tartós és könnyen tisztítható. Az általunk kifogott halakat viszonylag egyszerűen ízletesre füstölhetjük. Általános tudnivalók, mielőtt elkezdenénk a füstölést:
Alapvetően két füstölési mód létezik, az egyik a meleg, a másik pedig a hideg füstölés. A meleg füstölés során a tartósítani (ízesíteni) kívánt termékkel közvetlenül egy légtérben van a parázsló fából áramló hő és füst. A hideg füstölési eljárás során a tűztér és a füstölési tér elkülönül. Itt a füst nem közvetlenül, hanem egy hosszabb csövön, már lehűlt állapotban érkezik a füstölésre váró halakhoz. Az előbbi eljárás sokkal rövidebb ideig (a füstölő méretétől és a halak mennyiségétől függően), néhány tíz perctől két-három óráig tart. Ezzel szemben a hideg füstölés akár 24 órát vagy még hosszabb időt is igényel. Míg a meleg füsttel kezelt halak csak néhány napig, a hideg füsttel kezeltek akár hetekig is fogyaszthatók. A halak előkészítése során sót mindenképpen alkalmazunk. Ezt a halak felületére vagy száraz állapotban visszük fel, vagy páclevet készítünk és abba helyezzük a hala(ka)t. A só kettős szerepet lát el, nemcsak ízesíti a húst, hanem a baktériumok jelentős részét is elpusztítja. A sóhoz természetesen más fűszereket is keverhetünk, ízlésük és receptúránk szerint. Akármelyik eljárást használjuk, pácolás után a halakat hűvös, jól szellőző helyen kell tárolni, mindaddig, amíg felületük meg nem szárad. Száraz pácnál kaparjuk le a felesleges sót. Csak száraz felületű hallal kezdjük el a füstölést. Manapság a halak füstöléséhez nem használnak olyan erős fűszerezést és füstöt, mint néhány emberöltővel ezelőtt. Akkor nem volt hűtőszekrény és a tárolási lehetőséget a pince vagy a kútba engedés jelentette. Manapság sokkal „lágyabb” a fűszerezés és a füstölés, így a halaknak hűtésre van szükségük. Nagyon jó ötlet, ha fóliahegesztővel lezárva tesszük el őket a hűtőbe. A Behr halfüstölő: A házi halfüstöléshez manapság bárki hozzákezdhet, nem csak azok, akik barkácsolási hajlammal és elég kézügyességgel rendelkeznek ahhoz, hogy saját maguknak készítsenek egy füstölőt. A készen megvásárolható füstölők előnye, hogy 100%-osan működnek, és ezekhez mindenki könnyen hozzájuthat, nem kell a szükséges alapanyagokért szaladgálni a barkács- és vasáru boltokba. Pompás halfüstölőt kínál a Bher cég. Normál méretű, praktikus, kényelmes és szemre is tetszetős. Anyaga vastag rozsdamentes acél, mely hosszú élettartamot biztosít ! Tartalma: 1. fedő 2. fedőgomb 3. rácsok 4. füstölőkamra 5. fűrészpor takarólemez 6. zárófogantyú 7. 2 db égő, zárókupakkal 8. keret

|